Tuin zomerklaar maken?

Hierbij enkele tips!

Na een lange winter is eindelijk de lente begonnen! Tijd om lekker buiten te zitten en van de tuin te genieten. Maar eerst is er werk aan de winkel. Dode takken en blad weghalen, borders omspitten, bemesten en het terras schoonmaken.

1. TUIN OMSPITTEN

Wil je zaaien of planten, dan moet je eerst de grond omspitten en onkruid vrij maken. Spit één steek diep en keer de kluit aarde om. Let op dat je geen bloembollen kapot steekt of de wortel van andere planten. Bestrooi de grond met compost (bodemverbeteraar) en koemestkorrels (voedingsstoffen) en laat de grond nu minimaal een week inklinken (inzakken) voordat je gaat zaaien of planten.

2. DODE TAKKEN EN BLAD WEGHALEN

Knip met een snoei- of heggenschaar alle verdorde takken en bladeren weg. Nu kan alle energie van de plant rechtstreeks naar de nieuwe uitlopers.

3. GAZON EN BORDER BEMESTEN

Om ervoor te zorgen dat je gazon en border na een lange winter goed gaan groeien moet je ze bemesten. Het gazon moet ongeveer drie keer per jaar bemest worden. De eerste keer is aan het begin van het groeiseizoen medio maart, april wanneer de temperaturen weer omhoog gaan. Nu dus! Ook de planten in de border mogen nu worden bemest. Zie ook het punt ‘tuin omspitten’. Na bemesting kun je de tuin het beste een week met rust laten.

4. TERRAS SCHOONMAKEN

Tijd om je terras te schrobben, want als die eerste warme zonnestralen verschijnen wil je er direct van kunnen genieten! Maak je kunststof tuinmeubelen schoon met een warm sopje en houten tuinmeubels met lauwwarm water. Terras/straatwerk schoonmaken?; Vul een hogedrukspuit met een deel water en een deel schoonmaakazijn (hoe hardnekkiger het onkruid en mos hoe minder water en meer azijn je moet gebruiken, of gebruik de azijn puur) en spuit hiermee over het onkruid, of over de mos. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon

5. SCHUUR OPRUIMEN

Ruim de schuur op en zorg dat al het tuingereedschap voor het grijpen ligt. Inventariseer of je overal voldoende van hebt liggen, zodat je het kunt pakken als je het nodig hebt: kunstmest, compost, potgrond, aardewerk potten, plantenringen en -steunen, goede tuinhandschoenen, tuinlaarzen, goed tuingereedschap, etc.

6. SLUIT HET WATER AAN

Sluit het water van je buitenkraan weer aan en leg eventuele tuinslangen en sproeiers netjes klaar.

Terug naar overzicht