Vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op

Huurzaken

Alles over huren

Hoe zeg ik de huur op?

Wanneer je de huur van je woning wilt opzeggen, dan kan dit met behulp van het opzeggingsformulier. Dit pfd-bestand kun je downloaden, invullen en opsturen naar verhuur@verwelius.nl. Je ontvangt hier een schriftelijke bevestiging van.

Daarna nemen wij telefonisch contact met je op om een voorinspectie met je in te plannen. Een medewerker van de afdeling Onderhoud & Beheer van Verwelius komt bij je langs, bekijkt de staat van je huurwoning en stelt een voorinspectierapport op. Zo weet je of er nog zaken zijn die je in orde moet maken voor vertrek uit de woning of niet.

Voorinspectie

Tijdens de voorinspectie komt er een medewerker van de afdeling Onderhoud & Beheer van Verwelius bij je langs. Hij of zij bekijkt de staat van de huurwoning en maakt aantekeningen en foto’s voor het voorinspectierapport. Je ontvangt de resultaten van deze inspectie in een voorinspectiebrief. Hierin kun je duidelijk lezen welke werkzaamheden jij eventueel nog moet uitvoeren om de woning in de gewenste staat terug te brengen.

Eindinspectie

Wanneer de beëindiging van de huur door ons is bevestigd, starten wij direct met het zoeken naar een nieuwe huurder.

De eindinspectie wordt ter plekke in tweevoud vastgelegd in de Sleutelverklaring (einde huur).
Alle punten die staan omschreven in de voorinspectiebrief worden met je gecontroleerd.

Als de woning bij de eindinspectie niet voldoet aan de richtlijnen, worden na de eindinspectie de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden door ons genoteerd en vervolgens uitgevoerd. De kosten die hieruit ontstaan worden verrekend met je waarborgsom of bankgarantie. Hiervoor ontvang je een afrekening.

Als de kandidaat is goedgekeurd, is het mogelijk om eventueel spullen ter overname aan te bieden aan de nieuwe huurder. Indien de nieuwe huurder spullen wilt overnemen kan dit op het overnameformulier worden gezet. Het door beide ondertekende formulier neem je mee tijdens de eindinspectie.

Heb je naar aanleiding van deze brief nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op: afdeling Verhuur: verhuur@verwelius.nl.

Overname

Als vertrekkende huurder wordt er van je verwacht dat je de woning leeg en schoon oplevert, behalve wanneer je met de nieuwe huurder een afspraak hebt voor overname van zaken zoals: vloerbedekking, gordijnen etc. Is er nog geen nieuwe huurder bekend, dan kan het toch voorkomen dat je bepaalde veranderingen of aanpassingen in de woning niet ongedaan kunt - of wilt - maken. Geef dit tijdig aan ons door, we kunnen dit altijd gezamenlijk bespreken. 

Zijn er zaken en/of goederen die je ter overname wilt aanbieden aan de nieuwe huurder, vul dit dan in op het overnameformulier. Zaken en/of goederen die verwijderd moeten worden of kunnen blijven, nemen wij op in het voorinspectierapport.

Wanneer er geen sprake is van een overname of de aanpassingen in de woning zijn niet goedgekeurd door ons, dan ben je verplicht om de woning in de oude staat terug te brengen. Wat en hoe, staat beschreven in de voorinspectiebrief.

Let op: als bepaalde zaken tijdens de eindinspectie niet in orde zijn, dan lossen wij dit op, maar zijn de kosten voor de vertrekkende huurder. Wanneer het herstel meerdere dagen in beslag neemt, blijft ook de huur doorlopen, en is dit ook op kosten van de vertrekkende huurder.

Als er al een nieuwe huurder bij ons bekend is, dan nodigen wij deze uit om aanwezig te zijn bij de eindinspectie van de vertrekkende huurder. Aansluitend ontvangt de nieuwe huurder de sleutels. Als daarna blijkt dat de vertrekkende huurder bepaalde zaken (nog) niet heeft hersteld, dan kan de nieuwe huurder de woning toch betrekken en zal Verwelius het herstelwerk verrichten op kosten van de vertrekkende huurder.

Kan ik iemand machtigen voor de eindinspectie?

Je kunt iemand anders machtigen voor de eindinspectie. Deze persoon is in naam van jou aanwezig tijdens de oplevering van de woning. Download onderstaand formulier en mail dit naar beheer@verwelius.nl.

Hoe zeg ik de huur op van een overleden huurder?

Wanneer een huurder komt te overlijden, moet de huur binnen een maand opgezegd worden door iemand uit de kring van nabestaanden, familie, vrienden of kennissen. Dit kun je doen met onderstaand opzeggingsformulier.

Stuur het ingevulde formulier - met een (digitale) kopie van de overlijdensakte of rouwkaart - per mail naar ons toe via verhuur@verwelius.nl. Totdat de huur beëindigd is, zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de betaling van de huur. Als er geen nabestaanden zijn, eindigt de huur automatisch aan het einde van de tweede kalendermaand, na de maand waarin de huurder overleed.

Kan ik de laatste huurdag wijzigen?

Bij het opzeggen van de woning heb je doorgegeven wanneer je uit de woning vertrekt. Dit noemen we de laatste huurdag. Deze dag kun je alleen aanpassen als er nog geen nieuwe huurder is gevonden. Als dit wel het geval is, kun je de laatste huurdag meestal niet meer wijzigen.

Voor het wijzigen van de laatste huurdag, kun je contact met ons opnemen via verhuur@verwelius.nl.

Wanneer ontvang ik mijn borg of waarborgsom terug?

Bij aanvang van de huur van een woning bij Verwelius, betaal je borg of een waarbogsom. Binnen 3 maanden nadat je verhuisd bent, sturen we je een eindafrekening. Hierin staat of je nog een bedrag van Verwelius krijgt, of dat je nog iets aan ons moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld een huurachterstand zijn of reparatiekosten.

Wat zijn de huurvoorwaarden?

In je huurcontract met Verwelius staan de officiële afspraken die je met ons maakt met betrekking tot het huren van je woning. Bijvoorbeeld: het betalen van huur om gebruik te kunnen maken van de woning.

Als huurder heb je zowel rechten als plichten. In de huurovereenkomst of huurcontract lees je welke algemene huurvoorwaarden voor jou - als huurder - gelden.

Wil je weten welke plichten je hebt als huurder als het gaat om onderhoud en reparatie? Download dan onderstaand overzicht.

Hoe vraag ik een kopie van mijn huurcontract aan?

Wanneer je een kopie van je huurcontract nodig hebt, dan kun je een mail met je verzoek en gegevens sturen naar: verhuur@verwelius.nl. Wij sturen je dan zo snel mogelijk een kopie van je contract toe.

Hoe vraag ik een verhuurdersverklaring op?

Heb je een verhuurdersverklaring nodig? Stuur dan een mail met je verzoek en je gegevens naar administratie@verwelius.nl. Wij sturen je deze verklaring dan zo snel mogelijk toe.

Checklist bij het verlaten van je huurwoning

Ga je jouw huurwoning verlaten en heb je de huur bij ons opgezegd? Dan verwachten wij dat je de huurwoning leeg en schoon oplevert bij vertrek. Omdat er veel komt kijken bij een verhuizing, helpen wij je alvast graag op weg met onderstaande checklist Woning verlaten. Hierin vind je alle informatie over het schoon en leeg opleveren van je huurwoning.

Nadat je alle zaken uit de voorinspectiebrief hebt afgevinkt, weet je zeker dat alles in orde is en je de deur nu echt achter je kunt dichttrekken. Voldoe je niet aan een of meerdere punten die in de voorinspectiebrief vermeld staan, dan brengen wij het bedrag in rekening dat bij dit punt vermeld staat.