Vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op

Overlast & veiligheid

Ga zorgvuldig te werk

Wat te doen bij ongedierte?

Het bestrijden van ongedierte is voor rekening van de huurder. Dit staat vermeld in onderstaand overzicht Algemeen onderhoud en reparatie, ook wel de A t/m Z lijst genoemd. In dit document kun je lezen welke punten met betrekking tot reparatie en onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de huurder of verhuurder vallen.

Wat doe ik bij overlast?

Wonen in een woonwijk betekent dat je buren hebt. De meeste mensen houden gelukkig rekening met elkaar. Wij verwachten dat ook onze huurders hun best doen om overlast in huis, tuin en de gemeenschappelijke ruimtes te voorkomen.

Soms is er toch sprake van overlast en kom je er niet uit met je buren, maar met een goed gesprek voorkom je vaak dat soort vervelende situaties. Op deze website lees je hoe je problemen met je buren kunt oplossen

https://www.problemenmetjeburen.nl/tips

Indien nodig kunnen wij samen met de buurtpolitie bemiddelen tussen jou en je buren. Stuur je klacht naar beheer@verwelius.nl. Samen komen we er wel uit!

Is er sprake van een onhygiënische, gevaarlijke of zelfs agressieve situatie, dan vragen wij je om onmiddellijk de politie te waarschuwen en aangifte te doen. Politierapportages zijn nodig voor het opbouwen van een dossier en kunnen doorslaggevend zijn om onwenselijk gedrag (via de rechter) te beëindigen.

Geluidsoverlast
Een voorbeeld: geluidsoverlast moet je kunnen bewijzen. Daarom is het belangrijk een logboek (zie bijlage) bij te houden waarin je noteert:

  • op welke dag en hoe laat de overlast plaatsvond;
  • waar de overlast was;
  • wie of wat de overlast veroorzaakte.

Maak eventueel opnames in je eigen woning om het volume van het geluid vast te leggen.

Als verhuurder kunnen we in principe geen positie innemen in een burenconflict, maar we kunnen je wel helpen. Download het onderstaande bestand om een logboek te starten.

Woonfraude en onderhuur

Woonfraude is niet eerlijk tegenover woningzoekenden die al langere tijd op een woning wachten. Verwelius bestrijdt woonfraude daarom actief en legt huurders die aan woonfraude doen, zware sancties op.

Woonfraude leidt altijd tot ontbinding van de huurovereenkomst, waarbij de frauderende huurder aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele huurvorderingen, juridische en ontruimingskosten.

Je kunt woonfraude anoniem melden, wij behandelen je melding altijd strikt vertrouwelijk. Wij stellen het op prijs als wij je daarna nog eens mogen benaderen, wanneer wij aanvullende informatie nodig hebben.

Stuur bij (een vermoeden van) woonfraude een e-mail met toelichting naar verhuur@verwelius.nl.

Wat te doen na een inbraak?

Het komt wel eens voor en het is heel erg vervelend: inbraak. Wanneer er bij jou is ingebroken, raden wij je aan om direct aangifte te doen bij de politie. Meld eventuele diefstal meteen bij je verzekeraar en neem contact op met onze afdeling Onderhoud & Beheer via beheer@verwelius.nl. Verwelius zal de aangerichte schade aan je woning verhelpen, hiervoor ontvang je een nota die je kan indienen bij je verzekeraar. Wij ontvangen daarbij ook een kopie Proces verbaal van aangifte van de politie.

Heb je een vermoeden van hennepteelt?

De afgelopen jaren heeft de illegale hennepteelt in Nederland een grote vlucht genomen. Wij worden regelmatig geconfronteerd met hennepkwekerijen in onze huurwoningen. Deze kwekerijen zorgen voor veel schade aan de woning (vocht, schimmel) en levensgevaarlijke situaties door het illegaal aftappen van elektriciteit. Ook zorgen de kwekerijen voor meer criminaliteit in de buurt.

Veel gemeenten stellen verhuurders aansprakelijk waardoor wij niet alleen geacht worden alle kosten en schadeposten te betalen maar ook alle denkbare maatregelen te treffen om hennepteelt te voorkomen. Daarnaast dreigen gemeenten met inbeslagneming van huurwoningen waarin hennepteelt is aangetroffen.

Je zult begrijpen dat wij er dus alle belang bij hebben om hennepteelt te voorkomen. En met jouw hulp is de kans op succes nog vele malen groter! 

Samen met onze huurders, de gemeenten en de politie, pakken wij de hennepteelt aan. Dit doen we door al onze huurwoningen en bedrijfspanden regelmatig te controleren.

We bezoeken iedere huurwoning minimaal 3 à 4 keer per jaar, omdat er in één jaar 3 à 4 keer geoogst kan worden. Wij begrijpen heel goed dat dit een ingrijpende maatregel is, maar hopen toch op je begrip. 

Op de dag van het bezoek zullen onze medewerkers overdag of aan het begin van de avond bij je aanbellen en zich identificeren als medewerker van Verwelius. Daarna doorlopen wij alle kamers en overige ruimtes van jouw woning of bedrijfspand. Het bezoek neemt slechts enkele minuten in beslag.

Overlast en gevaar voor jou

Er bestaat een kans dat ook in jouw wijk illegaal hennep wordt gekweekt. Henneptelers veroorzaken overlast en gevaarlijke situaties voor jou en je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaar, lekkages, stankoverlast, legionella-besmetting en schimmelvorming. Ook brengen hennepkwekerijen criminele activiteiten met zich mee en belasten de gemeenschap met extra hoge kosten door het illegaal aftappen van stroom. Ook jij betaalt hierdoor een hogere energierekening.

Hoe herken je een illegale hennepkwekerij?

  • Stankoverlast (een sterke hennepgeur)
  • Geluidsoverlast van installaties
  • Warmte-afstoot (bijvoorbeeld warme muren)
  • Condensvorming op de ramen
  • Tocht (een versterkte luchttoevoer of -afvoer)
  • Stroomstoringen (schommelingen in stroomsterkte)
  • Kunstlicht (gloed van felle lampen)
  • Activiteiten rond of in de woning op vreemde tijdstippen
  • Rolluiken die vaak dicht zijn of een woning die nauwelijks bewoond of in gebruik lijkt

Herken je een of meerdere bovenstaande punten? Bel dan ‘meld misdaad anoniem’ of mail naar beheer@verwelius.nl.

Wat doe ik bij brandschade?

Een brand in woning of bedrijf heeft vaak een enorme financiële en emotionele impact op de huurder(s). Wat kun je doen bij brandschade?

Bel je verzekeringsmaatschappij

Na een brand is het van groot belang direct je verzekeringsmaatschappij en verhuurder Verwelius in te lichten over de brandschade. In de meeste gevallen schakelt de verzekeringsmaatschappij Stichting Salvage in.

Wat de Stichting Salvage doet

Het Engelse woord ‘salvage’ betekent ‘bereddering’ of ‘schadebeperking’. De Stichting Salvage helpt particulieren (ook onverzekerden), bedrijven en overheidsinstellingen die door een brand, blikseminslag, explosie of waterschade zijn gedupeerd. Salvage biedt na een brand persoonlijke hulpverlening, zet de schadebeperking in gang en treedt op als zaakwaarnemer en centraal aanspreekpunt van het Verbond van Verzekeraars.

Hoe het werkt

Na het gesprek met de gedupeerde en het invullen van de nodige gegevens over de verzekeringspolis, schat de salvagecoördinator de situatie in. Affhankelijk van de schade schakelt hij of zij vervolgens de uitvoerende calamiteitenbedrijven in. Voor eenvoudig werk, zoals het dicht timmeren van ramen en deuren, kunnen lokale bedrijven ingeschakeld worden. Voor specialistisch werk moeten gecertificeerde calamiteitenbedrijven aan de gang. Denk bijvoorbeeld aan inboedelvervoer, blus- of leidingwater wegpompen, de woning afschotten of dicht timmeren, zorgen dat kleding naar de stomerij gaat en het veiligstellen van computers en andere elektronische apparatuur. De salvagecoördinator geeft ook praktische adviezen en regelt vervangend onderdak - tot de eerste werkdag -  bij familie, in een vakantiebungalow of een hotel. Tot slot stuurt de salvagecoördinator een schriftelijk verslag aan de brandweer en de verzekering.

Laat beschadigde spullen liggen

Als de brandweer de woning heeft vrijgegeven, kun je het beste alle (zwaar) beschadigde spullen laten liggen. Zo kan de verzekeringsexpert makkelijker de schade inschatten en de schaderegeling toepassen. Neem geen verdere stappen zonder overleg met de verzekeringsexpert. Is Salvage niet ingeschakeld, neem dan in elk geval contact op met je verzekeraar en met Verwelius.

Bescherm je overgebleven spullen

Verwijder (in overleg met de salvagecoördinator) alle onbeschadigde of lichtbeschadigde goederen, of bescherm ze op een andere manier tegen verdere beschadiging. Dit kan van belang zijn voor de verzekering. Vergeet niet om bederfelijke waren uit je koelkast en/of vriezer te halen.

Inventariseer beschadigde spullen

Maak een lijst van de spullen die door de brand beschadigd of vernietigd zijn en vermeld daarbij de nieuwwaarde. Een goed hulpmiddel is de inventarislijst die je bij je verzekeringsmaatschappij kunt aanvragen. Bespreek jouw opgave van spullen met je verzekeringsmaatschappij.

Sluit je woning af

Als je na de brand je huis niet meer in mag, zorg er dan voor dat de woning goed is afgesloten. Zo kan er geen ongewenst bezoek binnenkomen.

Vervangende huisvesting

Heb je na de brand geen onderkomen meer, dan kan de Stichting Salvage vervangend onderdak  - tot de eerstvolgende werkdag - , bij familie, in een vakantiebungalow of een hotel regelen. Voor langdurige vervangende huisvesting kun je je verzekeren, check hiervoor je huidige verzekeringspolis.

Informeer leveranciers

Geef eventuele beschadigingen aan leidingen, meters of telefoontoestellen altijd schriftelijk door aan het waterleidingbedrijf, het energiebedrijf, de kabelexploitant en providers zoals bijvoorbeeld KPN of Ziggo.

Laat je leidingen controleren

Verwelius zorgt ervoor dat alle leidingen worden gereinigd. De kosten hiervan dien je bij je verzekeraar in.

Controleer de afvoeren

Controleer of de afvoeren van de gootsteen, de wastafel, de douche, het bad en het toilet niet zijn verstopt. Haal eventueel zelf vuil weg. Waarschuw een erkende loodgieter als je de verstoppingen niet zelf kunt verhelpen.

Opruimen

Probeer bij het opruimen brandresten zoveel mogelijk in vuilniszakken te verpakken. Je kunt ze dan als huisvuil met de vuilniswagen meegeven. In de meeste gemeenten kun je op verzoek groot vuil dat niet in vuilniszakken past, laten ophalen. Bel je lokale reinigingsdienst voor een afspraak.

Etenswaren en medicijnen

Gebruik nooit etenswaren of medicijnen die uit een ruimte komen waar brand is geweest. Vraag een nieuw recept aan voor (onmisbare) geneesmiddelen via je huisarts of huisartsenpost.

Extra veiligheid

Jouw huurwoning van Verwelius is standaard voorzien van goed hang- en sluitwerk. Andere middelen tegen inbraak horen daar niet bij. Je kunt soms zelf extra voorzieningen aanbrengen, maar ingrijpende veranderingen zoals rolluiken, camera’s en/of schrikverlichting zijn niet toegestaan. Wil je de woning toch extra beveiligen, vraag dan vooraf toestemming aan Verwelius afdeling Onderhoud & Beheer. Stuur je mail naar beheer@verwelius.nl.

Veilig op vakantie ?

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak makkelijk te zien wanneer bewoners voor langere tijd weg zijn; post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Ons advies: geef jouw woning een bewoonde indruk!

  1. Zeg niet dat je niet thuis bent
    Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook, Instagram, Twitter etc. Of scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders
  2. Zorg voor een bewoond uitziend huis
    Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn.
  3. Laat geen post liggen
    Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas.
  4. Sluit goed af
    Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang.
  5. Zorg voor zichtbaarheid
    Hoe beter je huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en houd de gordijnen open.
  6. Vraag de buren om hulp
    Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
  7. Vraag de buurt om hulp
    Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.
  8. Berg kostbare spullen op
    Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus je iPad niet op tafel liggen.
  9. Stel je buitenlamp in op beweging
    Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af.
  10. Maak een WhatsApp groep met de buren
    Door elkaar op de hoogte te houden en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af.

/userdata/file/Wij%20gaan%20op%20vakantie%20camper.pdf