Winter is van start gegaan

Wil je voorkomen dat je waterleidingen bevriezen? Lees de tips!

Het is belangrijk om de buitenkraan af te sluiten voordat een vorstperiode aanbreekt. Zo voorkom je een bevroren en gesprongen waterleiding. Want door een gesprongen waterleiding ontstaat waterschade. Wil je voorkomen dat je waterleidingen bevriezen? Lees de tips!

De buitenkraan en waterleiding

Kranen in de muur hebben een grotere kans op bevriezingen dan kranen binnen het huis. Bevroren water zet uit waardoor de buitenkraan kapot kan gaan. Het gevolg hiervan is lekkage en het risico dat de waterleidingen gaan springen. De waterleiding gaat springen omdat er water in de waterleiding achterblijft doordat de buitenkraan niet is afgesloten. Daarom is het van belang om de buitenkraan af te sluiten en waar nodig de waterleiding isoleren. Dit kan helpen om deze waterschade te voorkomen.

Hoe sluit ik de buitenkraan af ?

Het juiste moment om de buitenkraan af te sluiten is in de herfst, voor de vorstperiode. Wacht niet tot de eerste nachtvorst, een buitenkraan kan snel bevriezen. Wanneer je de tuin winterklaar gaat maken, en dus ook de buitenkraan gaat afsluiten volg dan dit stappenplan:

  1. Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht 
  2. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is
  3. Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan
Terug naar overzicht